Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Mielipide: Nuoret muualle asemarakennuksesta

Lestijoki+
Ke 9.5.2018 klo 08:46

Kuun vaihteessa yksi asemarakennuksen isoista ikkunoista oli saanut osumaa. Ikkunaan oli ajanut traktorilla teinityttö, jolla ei ole ajokorttia. Ikkuna oli lähtenyt pois paikoiltaan ja työntynyt osittain sisäänpäin. Ilmoitin asiasta 112:een, Liikennevirastolle ja rataisännöitsijälle. Lopulta kaksi miestä korjasi ikkunan karmit ja he maalasivat uudelleen osan ympäröivästä maalipinnasta.

Jaoin asiasta Kannuksen FB-ryhmiin, joissa se herätti monia mielipiteitä. Suurin osa kauhisteli nuorison aikaansaamaa vahinkoa. Vanhemman sukupolven edustajat kertoivat, että heidän aikanaan "me nuoret kävimme työntämässä junat liikkeelle. Ei tullut mieleenkään tehdä pahuutta."

Kannuksen asemaa on usein kuvailtu kaupungin käyntikortiksi. Sen lisäksi rakennuksella on korvaamaton arvo ja se on eräässä lähteessä listattu kahden muun kauniin asemarakennuksen, Haapamäen ja Oulun asemien joukkoon. 132-vuotias vanhuksemme on siis tehnyt moniin vaikutuksen.

Asema on kuitenkin menettänyt ihailijoita, koska kukaan ei uskalla mennä asemalle, jos näkee portailla viisi mopoa, traktorin, mopoauton ja kymmenisen nuorta. Siksipä nuoriso on tehnyt asemasta ajanviettopaikan, jossa saa rellestää ja sotkea. Tämä ilmenee parhaiten, kun katsoo aseman pihanurmea ja aseman sisällä sijaitsevaa saniteettitilaa. Myös asemahallissa on revitty VR:n julisteita ja joka viikko lattioille on levinnyt jonkun karkkipussi ja/tai energiajuoma. Aseman penkkejä ja pöytää on raaputettu ja poltettu sytkärillä, jolloin pöydän ja penkkien pinta on mennyt huonoon kuntoon.

Olen jutellut tuntemieni aikuisten ihmisten kanssa vahingoista ja olen kuullut kehitysideoita, joita välitän eteenpäin. Asemalla mekastava nuoriso on vaaraksi junaliikenteelle, sillä viime torstaina yläasteen iltakoulun päätyttyä iso mopojoukko hyökkäsi asemalle ja porukka alkoi polttamaan kumia asemakatoksessa ja keulimaan pitkin laiturialuetta huomaamatta liki ollenkaan mutkan takaa ilmestynyttä raskasta tavarajunaa. Aiemmin samana päivänä läheisestä kasarmirakennuksesta eräs asukas nousi vastarintaan mopoilijoita vastaan. Nuoret kuvasivat kypäräkameroillaan tätä vastustajaa, laittaen myöhemmin hänen kuvansa someen. Vaikka asukas asuukin talossa, jonka maine on tehty kyseenalaiseksi, ei hänen naamansa julkaisu ole oikein. Siksi on syytä herätellä kaupungin päättäjiä siitä, mitä nuoriso tekee siellä, missä harva näkee. Nuorille tarvitaan korvaava paikka, tai kaupunki jatkaa aseman ympäristön jatkuvaa restaurointia isoilla rahasummilla.

Jarno H.

Kannus

#
Fingerpori