Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kalajoen ja Lestijoen jäät sahattiin jo – katso lukijan video Himangalta

Lestijoki+
Ke 11.4.2018 klo 18:01 [päivitetty ke 18:02]

Hanna Rautio

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus toimii ripeästi aikataulun mukaan kevättulvien ehkäisyssä. Alkuviikon aikana jäiden sahaukset on jo tehty Kalajoki- ja Lestijokisuulla sekä Malisjoella. Keskiviikkona jäänsahauskone siirtyi jo Pyhäjoelle.

Video: Jari Spak

Lestijokisuulla Himangalla jäätä sahattiin kosken alapuolelta Sautinkarille asti. Kalajoessa sahaus tapahtui jokisuulta Plassille.

– Muualla ei ollut riittävän paksua jäätä. Eilen tiistaina tehtiin vielä tarkistusmittauksia. Jäänsahauskone vaatii noin puolen metrin vahvuisen jään, kertoo Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen vesitaloussuunnittelija Auvo Hekkala.

Järeä jäänsahauskone painaa kymmenen tonnia, ja panssarivaunua muistuttava kone on tehty juuri tätä käyttötarkoitusta varten. Koneita on Suomessa vain kaksi kappaletta.

– Jää sahataan jokea pitkin, ja kone tekee 20 senttimetriä leveän railon jäähän. Jää kantaa vielä tämän jälkeen jäällä liikkujia, mutta railoja sietää varoa ja ne onkin merkitty risuviitoilla, Hekkala selvittää.

Muita jokien tulvantorjunnan keinoja ovat värjäys- ja ohijuoksutukset. Värjäysjuoksutuksissa ruskehtavaa jokivettä johdetaan jään päälle, jotta se sitoisi auringon valoa ja jäät sulaisivat enemmän ennen liikkeelle lähtöä. Ohijuoksutuksissa vettä johdetaan esimerkiksi vanhaan joenuomaan kuten Siikajoen Lämsänkoskella.

– Värjäysjuoksutuksia ei voida tehdä luonnontilaisilla joilla, mutta esimerkiksi Kalajoessa tätä voidaan tehdä.

Jäiden lähdettyä liikkeelle jääpatoja puretaan ensisijaisesti kaivinkoneilla. Räjäytykset ovat Hekkalan mukaan äärimmäinen keino.

#
Fingerpori