Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ennätysmäärä paristoja ja pienakkuja kierrätykseen viime vuonna

Lestijoki+
Ma 9.4.2018 klo 16:26 [päivitetty ke 08:15]

Suomalaiset kierrättivät viime vuonna paristoja ja akkuja yhteensä 1,4 miljoonaan kiloa eli enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Eniten kauppojen keräyspisteille kiikutettiin kertakäyttöisiä alkaliparistoja ja vähiten esimerkiksi kännyköissä käytettyjä litiumakkuja.

Ennätyksestä huolimatta EU:n 45 prosentin keräystavoite ylitettiin Suomessa vain nipin napin. Tätä selittää paitsi se, että akkuja ja paristoja tulee markkinoille yhä enemmän myös akkujen elinkaaren pidentyminen. Erityisesti älylaitteet jäävät helposti pöytälaatikoihin, vaikka tilalle ostettaisiin uusi laite.

Yli 50 prosenttia akkujen ja paristojen sisältämistä materiaaleista kierrätetään.

Nykyisellä teknologialla esimerkiksi alkaliparistojen rauta ja sinkki voidaan helposti kierrättää. Kärsämäellä kehitetyllä teknologialla alkaliparistoista voidaan mahdollisesti jo lähitulevaisuudessa jalostaa lannoitetta.

Kauppojen keräyspisteistä Recser Oy toimittaa akut AkkuSer Oy:n tehtaalle Nivalaan, jossa ne lajitellaan jatkokäsittelyyn joko AkkuSerillä tai lähetetään muualle.

Kännyköissä ja tietokoneissa käytetyt litiumakut sisältävät muun muassa kobolttia, jota louhitaan pääosin Kongossa. Litiumioniakut kierrätetään Akkuserin patentoimalla kuivaerottelulla koboltti- ja kuparirikasteiksi sekä rautalastuksi. Kobolttirikaste jatkokäsitellään Freeport Cobaltilla Kokkolassa.

Kierrätyksestä tulee koko ajan yhä tärkeämpää, sillä akkukäyttöisten laitteiden lisääntyminen ja liikenteen sähköistyminen kasvattavat akkujen sisältämien materiaalien tarvetta myös Euroopassa.

#
Fingerpori