Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Varamies: Mustat lasit

Lestijoki+
Ke 11.4.2018 klo 09:13

Aurinko ja huhtikuun hanget häikäisevät. Pitää käyttää mustia laseja, ettei tule lumisokeaksi.

Muinaisten aikojen palvottu filmitähti Greta Garbo käytti mustia laseja, ettei häntä tunnettaisi. Hänet tunnettiin mustista laseistaan. Ilmeisesti tähti oli saanut julkisuutta enemmän kuin tarvitsi ja pelkäsi, että hänen silmiensä tuike varastetaan ellei sitä piilota. Jos jossain nähtiin vilaus Garbon mustista laseista, siitä kirjoittivat maailman lehdet. Viimeisen kerran Garbo esiintyi filmitähtenä samana vuonna, jona olen syntynyt. Sen jälkeen hän eli melkein puoli vuosisataa erakkona.

Ei ihmisenä oleminen ole helppoa, vaikka silmänsä piilottaisi. Monet vaarat ja houkutukset vaanivat ja pahan siemeniä lentää ilmassa ja kasvaa maassa. Voi saada huonoja vaikutteita tai joutua huonoon seuraan.

Vain yksin ollessaan ihminen on varmasti hyvässä seurassa. Siihen voi tulla oikein himo, yksin olemiseen. Itsensä kanssa käydyt keskustelut ovat korkeatasoisia. Kun itse kysyy ja itse vastaa, saa aina viisaan vastauksen.

Jos korvat väsyvät itsensä kuunteluun, voi kävellä peilin eteen ja nauttia silmänruokaa. Silloin näkee aina kauniin ihmisen. Niin kauniin, että oikein häikäisee ja joutuu sisälläkin peittämään silmänsä mustilla laseilla. Ulos mennessä voi omakuva peilautua näyteikkunasta tai muusta heijastavasta pinnasta ja mustista laseista ei uskalla luopua missään tilanteessa.

Mutta on siinä yksinäisyyden hyvyydessä huonokin puoli. Maailmassa on muitakin ihmisiä.

Enimmäkseen ne ovat tyhmiä. Ja ainakin tyhmempiä kuin yksin olemisella viisautensa hankkinut. Tyhmienkin kanssa pitäisi tulla toimeen. Mutta kun on ollut vain omassa viisaassa seurassaan, niin mistäpä olisi oppinut tyhmien kanssa seurustelemaan. Mistäpä tietäisi, mitä asioita tyhmät tietävät ja mistä niiden kanssa voi puhua. Ei voi kuin panna kahdet mustat lasit päällekkäin ja mennä olemaan yksin.

Ja tyhmät katsovat perään ja sanovat, että on siinä harvinaisen typerä ihminen, ei osaa edes keskustella, toljottaa vain kuin pölkky, ei puhu eikä pukahda. Näin yksinään viisas saa tyhmän maineen, vaikka onkin mahdottoman viisas, mutta ei osaa seurustella kuin itsensä kanssa. Näin syntyvät väärinkäsitykset.

Yksin hyvässä seurassa olevalle voi tulla aika pitkäksi. Hän rupeaa kaipaamaan itseään huonompaa seuraa. Sitä on maailma täynnä. Koska yksinään viisas on viisas, hän ymmärtää, miten huonoa seuraa saa menettämättä kasvojaan. Hän riisuu mustat lasit ja livahtaa muiden ihmisten joukkoon. Kukaan ei tietystikään tunne häntä ilman mustia laseja.

Näin naamioitunut yksinään viisas kuuntelee tavallisten ihmisten puheita. Nehän puhuvat yllättävän viisaita. Tuntevat, ajattelevat ja keskustelevat syvällisesti elämän suurista peruskysymyksistä. Ovat ymmärtäneet heittää mustat lasit pois jo aikaisemmin.

#
Fingerpori