MAINOS

Miltä näyttää ravintoloiden tulevaisuus Suomessa?

MAINOS - EXPONDO -

Suomalainen ravintolaelämä elää mielenkiintoista aikaa. Ihmiset syövät yhä enemmän ulkona ja erityisesti nuoret syövät innokkaasti ulkona. Potentiaalia löytyy ja asiakkaita voidaan saada esimerkiksi matkailusta.  Kaupungistuminen on vauhdittanut ravintolakulttuuria Suomessakin, vaikka se saisi ottaa enemmän mallia esimerkiksi muista Pohjoismaista. Tukholmassa, Kööpenhaminassa ja Oslossa on yleistä syödä ulkona arkisinkin, kun taas Helsingissä tungosta on enimmäkseen viikonloppuisin. Suunta on kuitenkin oikea, kun nuoret muuttavat kaupunkeihin ja haluavat syödä ulkona.  Ravintolatoiminta on riskialtista ja kasvava kulttuuri ei ole suoraan vaikuttanut kannattavuuteen. Ravintolatoimintaa rokottaa korkeat henkilökustannukset ja verotus. Onneksi kalustoa ja tarvikkeita voi hankkia helposti verkosta. Expondo tarjoaa laadukkaita tarvikkeita ravintola- ja kahvilayrittäjille.

Ravintoloiden nykytilanne

Ravintolamaailmassa eletään mielenkiintoisia aikoja. Kaupungistuminen ja matkailun suosio ovat todennäköisesti vauhdittaneet ravintola-alan kasvua. Nuoret ovat omaksuneet kansainvälisen tavan syödä ravintoloissa ja he käyvät ulkona aktiivisemmin kuin vanhemmat ikäpolvensa.  Ravintolaruokailu on kasvanut viimeisen 20 vuoden ajan ja sillä on hyvät näkymät.

Menestyjiä ovat erityisesti pääkaupunkiseutu ja suuret kasvukeskukset. Oman osuutensa saa myös matkailupaikkakunnat, jotka toimivat sesonkien mukaan. Ravintola-ala voi puolestaan huonosti paikkakunnilla, joista kärsitään muuttotappiosta.  Kasvusta huolimatta moni ravintola elää kädestä suuhun ja kannattava liiketoiminta on kiven alla. Suosio ei siis kasva samaa tahtia liikevoiton kanssa. Tämä johtuu suurista kustannuksista, jotka liittyvät raaka-aineisiin, työvoimaan ja verotukseen.

Tuoko matkailu lisäpuhtia ravintola-alalle?

Suomesta löytyy huikeaa potentiaalia matkailun näkökulmasta, joka voisi auttaa entisestään ravintola-alaakin. Suomella on kuitenkin tässäkin kurottavaa muihin Pohjoismaihin verrattuna.  Haasteita matkailuun tuo Suomen maantieteellinen sijainti. Tänne ei pääse helposti autolla, vaan siirtyminen vaatii yleensä vähintään lentämistä tai lauttamatkailua. Automatkailu on suosittua Euroopassa, mikä on vauhdittanut esimerkiksi Tanskan matkailua.  Euroopassa pääsee matkustamaan maasta toiseen kätevästi junaraiteita pitkin. Se on mahdollista Suomessa ainoastaan sisämaassa, vaikkakin Helsingistä on ainakin aikaisemmin päässyt Pietariin. Suomessa on lukuisia kohteita, jotka toimivat valttikortteina matkailulle. Eniten matkustelua tapahtuu pääkaupunkiseudulla ja Lapissa. Potentiaalia löytyisi muualtakin, esimerkiksi Järvi-Suomesta. Kasvavat turistivirrat toisivat todennäköisesti enemmän asiakkaita ravintoloihinkin.   

Mitä tulevaisuudelta voidaan odottaa?

Tulevaisuutta on tunnetusti vaikea, ellei mahdotonta ennustaa. Ravintola-alaan vaikuttavia asioita voi kuitenkin ennakoida esimerkiksi megatrendeistä ja muuttuvasta kulttuurista. Megatrendejä ovat esimerkiksi kaupungistuminen, digitalisaatio ja kestävä kehitys.  Ravintoloista haetaan jo nykyään kokonaisvaltaisia elämyksiä, jossa jokainen yksityiskohta on otettu huomioon. Tämän voisi odottaa jatkuvan tulevaisuudessa. Konseptin pitää olla mielenkiintoinen, jotta asiakkaat kiinnostuisivat siitä. 

Uhkakuvia voi tuoda esimerkiksi äkillisesti muuttuneet maailmantilanteet, joita on saatu nähdä runsaasti viime vuosien aikana. Monen alan pitää olla tarpeeksi ketterä ja kykeneväinen nopeille muutoksille, joita tapahtuu todennäköisesti tulevaisuudessakin. Voi olla, että emme edes tiedä ravintola-alan tulevaisuudesta kaikkea. Esimerkiksi virtuaalitodellisuuden ja metaversumin mahdollisuuksia ei ole liiemmin käsitelty yleisessä ravintolakeskustelussa. Syömmekö siis tulevaisuudessa fyysisesti omalta kotisohvaltamme, mutta siirryymme laitteiden avulla täysin toisiin todellisuuksiin? Se jää nähtäväksi.