MAINOS

Tuhlaatko turhaan rahaa ja ympäristöä? Lue 10 vinkkiä ja valitse vihreämpi vaihtoehto

MAINOS -

Nyt loppui turha törsäily! Laita piste tuhlailulle ja ota käyttöön nämä 10 kätevää keinoa, joiden avulla säästyvät sekä luonto että pankkitilisi!  

1. Älä heitä ruokaa roskiin 

Tarkista pakastimen sisältö tasaisin väliajoin, jottet unohda sinne kerääntyneitä ruokia. Jos käyt kaupassa kerran viikossa, voit pidentää kauppareissua päivällä tai parilla pakastinta tyhjentämällä. Pakastevihannekset sujahtavat tuoreiden sekaan vaikkapa keitossa, ja pakastekalasta saa helposti maistuvia kalapullia. Tyhjennä jääkaappia valmistamalla ruokaisia salaatteja, joihin voit lisätä pastaa tai riisiä oman makusi mukaan.  

2. Sulata pakasteet mikron sijaan jääkaapissa 

Ota ruoka pakastimesta jääkaappiin sulamaan hyvissä ajoin: näin säästät virtaa, sillä pakasteet viilentävät jääkaapin lämpötilaa, ja hitaasti sulaessaan ne säilyvät laadukkaampina. Muista asettaa pakastetun ruoan alle lautanen tai muu astia, jotteivat nesteet valu jääkaapin pohjalle.  

3. Lähde pyörällä tai liisaa auto  

Kulje mahdollisuuksien mukaan kävellen tai pyörällä. Jos tiedossa on pidempiä matkoja mieti, voisitko välttää oman auton hankkimista. Leasing-palvelujen käyttö on yleistynyt viime vuosina lisääntyvässä määrin, ja palvelun avulla voit myös kattaa omia kulujasi. Tutustu autoleasingiin osoitteessa https://gomore.fi.  

4. Pidä vaatteesi hyvässä kuosissa 

Hanki laadukkaita ja kotimaisia vaatteita, ja pidä niistä hyvää huolta. Tarkista vaatteille sopivat pesuohjelmat, poista nukka tarvittaessa ja korjaa pikkuviat kuntoon. Katso netistä DIY-ohjeita siihen, kuinka voit jatkaa vaatteen elinkaarta vielä sen kulahdettua käyttökelvottomaksi vuosien saatossa.  

5. Älä lotraa pesuaineita – annostele oikein 

Valitse laadukkaita puhdistustuotteita, joilta löytyvät myös viralliset sertifikaatit – näin voit varmistua niiden ympäristöystävällisyydestä sekä kotimaisuudesta. Älä lotraa pesuaineita turhaan liikaa, sillä jo pieni määrä ainetta riittää puhdistamaan likaa tehokkaasti.  

6. Täytä pesukone ennen käynnistämistä  

Huolehdi pyykinpesu ja astianpesu aikataulujen puolesta kuntoon niin, että peset ainoastaan täysiä koneellisia. Mieti viikon asukokonaisuutesi etukäteen niin, että voit hoitaa pyykkirumban kätevästi yhdellä kertaa. Tuuleta villavaatteet ja farkut, sillä ne eivät vaadi usein toistuvaa pesua.  

7. Säätele lämpötilaa tarpeen mukaan  

Säädä patterit muutamaa astetta pienemmälle ja huomaa ero lämmityskustannuksissa. Selviät talvesta kyllä, vaikka et loikoilisi sohvalla pelkässä t-paidassa. Madalla lämpötilaa myös töihin tai asioille lähtiessäsi. Pidä makuuhuone viileänä parempia yöunia varten.  

8. Sammuta sähkölaitteet  

Älä jätä sähkölaitteita valmiustilaan yön ajaksi tai lopetettuasi niiden käytön, vaan sammuta ne kokonaan ja irroita pistoke pistorasiasta. Saatat yllättyä siitä, kuinka paljon virtaa jotkut laitteet imevät valmiustilassa ollessaan.  

9. Sulje hana ja hyödynnä hukka 

Sulje vesihana aina kun mahdollista, esimerkiksi hampaita pestessäsi. Älä huuhtele astianpesukoneeseen meneviä astioita. Hyödynnä myös hukkavesi: pese kasvikset vadissa, ja käytä vesi kukkien kasteluun.  

10. Opettele lajittelun perustaidot 

Kun opit lajittelemaan jätteet oikein, voit säästää sekä omia että taloyhtiön rahoja. Hanki sopivat astiat jokaiselle jätteelle, ja opiskele lajittelun perusteet kuntoon. Vaikka lajittelu voi aluksi tuntua vaivalloiselta ja vaikealta, on se ensiaskelten jälkeen vaivatonta.