Mielipiteet

Joni Mäki-Petäjän pääkirjoitus: ”Sijaisperhe antaa mahdollisuuden lapselle”

Joni Mäki-Petäjä Kuva: Mira Nieminen

Sijaisperheitä tarvitaan yhä enemmän turvaamaan lasten kasvuolosuhteita ja kehitystä. Soite järjestää lakisääteistä valmennusta säännöllisesti sijaisvanhemmuudesta kiinnostuneille.

Suomessa runsas puolet huostaanotetuista lapsista sijoitetaan laitoksen sijaan asumaan perheisiin. Soitessa määrä on suurempi, 73 prosenttia, joka on erittäin hyvä suuntaus ja ansaitsee kiitokset.

Sijaisperhe on monessa tapauksessa parempi kuin laitospaikka. Sijaisperheessä lapsi tai nuori voi elää mahdollisimman kodinomaisesti ja turvallisesti. Lasten etu on aina se tärkein.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sijaisperheitä tarvitaan niin kiireellisiin, lyhytaikaisiin kuin pitkäaikaisiinkin sijoituksiin. Vuoden 2022 aikana Suomessa oli kaikkiaan 17 885 lasta sijoitettu kodin ulkopuolelle.

Syyt huostaanotolle ovat usein moninaiset. Huostaanotossa ei saa syyllistää biologisia vanhempia. Päinvastoin, heidät on otettava mukaan prosessiin niin paljon kuin se on mahdollista.

Ihannemaailmassa huostaanottoja ei tarvitsisi tehdä. Elämä ei kuitenkaan mene aina niin kuin toivottaisiin. Päihteet, henkiset sairaudet tai kriisitilanteet saattavat laittaa elämänhallinnan koetukselle.

Viranomaisen ei ole aina helppo puuttua lapsen vaikeutuneeseen tilanteeseen perheessä. Milloin on oikea aika puuttua? Itse ajattelen, että parempi on puuttua etukenossa asioihin ennen kuin puuttuminen on liian myöhäistä. Etenkin, kun on kysymyksessä pieni lapsi, joka on täysin riippuvainen aikuisen hoivasta ja huolenpidosta. Silloin ei ole aikailulle sijaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Keskusteleva ote ja avoimuus ovat avainasioita perheiden kriisien ratkaisemiseen. Mutta aina se ei riitä ja tarvitaan viranomaisten toimia.

Itse nostan hatun korkealle päästä sijaisvanhemmille. Kukana ei varmasti tee sijaisvanhemmuutta korvauksen takia. Tarvitaan iso annos inhimillisyyttä ja ymmärrystä elämään.

Lapsi aina etusijalla.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä