Mielipiteet

Joni Mäki-Petäjän pääkirjoitus: Miten Suomi voi?

Joni Mäki-Petäjä Kuva: Mira Nieminen

Suomalaisten työhyvinvointi on edelleen heikentynyt, kertoo Työterveyslaitoksen Miten Suomi voi? -seurantatutkimus. Tulokset ovat suorastaan hälyttäviä. Joka neljäs suomalainen on työuupumuksen riskiryhmässä. Työn imu, työtyytyväisyys ja työkyky ovat laskussa. Sairaana työskentely on yleisempää ja myös irtisanoutumisaikeet ovat kasvaneet. Nuorten aikuisten työhyvinvointi on edelleen muita heikompaa ja heikentynyt entisestään.

Tuloksista käy ilmi, että erityisesti johtajia kuormittaa työn liiallinen määrä. Se heijastuu varmuudella alaisiin, ja kierre on valmis. Jos sairaanakin joudutaan tekemään töitä, tulisi herätyskellojen viimeistään soida. Onko työtaakka jakautunut oikein yrityksessä?

Etätyöskentely on hämärtänyt entisestään työn ja vapaa-ajan rajapintaa. Koetaan helposti, että koko ajan täytyy olla saatavilla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suomi ei voi hyvin. Näyttää siltä, että pandemiasta alkanut työhyvinvoinnin laskusuunta ei edelleenkään ole kääntynyt. Kenelläkään ei tilanne saisi ajautua työuupumukseen. Se pahimmillaan johtaa työmarkkinoiden ulkopuolelle jäämiseen lopullisesti. Se on yksilötasolla iso uhka mutta myös laajemmin suomalaisen yhteiskunnan epäonnistuminen.

Kuinka hyvin työpaikoilla tuetaan työntekijöiden henkistä ja fyysistä jaksamista? Tässä on varmasi eroja, mutta tulokset kertovat karua kieltä, ettei kovin hyvin.

Suomalaisia on opetettu hyvin itsenäiseen työtapaan, kun ongelmia alkaa kasaantua, onko meidän helppo ottaa aihe puheeksi? Vai koetaanko se heikkouden merkkinä ja jopa pelätäänkö siinä irtisanomisen uhkaa?

Työnantajien olisi syytä herätä työhyvinvoinnin parantamiseen. Kun työvoiman saatavuus jatkossa edelleen heikkenee väestön ikääntymisen myötä, alkavat työntekijät entistä tarkemmin katsoa millä työnantajalla ja yrityksellä on aito tekemisen meininki ja työntekijää tukeva työilmapiiri. Sanelupolitiikka ei toimi vaan tarvitaan aitoa vuorovaikutusta alaisen ja esihenkilön välillä, tai työntekijä ”äänestää” jaloillaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Työhyvinvoinnin parantaminen lähtee liikkeelle pienistä teoista.

Kuinka voit tänään?

Miten voin auttaa?

Joni Mäki-Petäjä

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä