Mielipiteet
Joni Mäki-Petäjän pääkirjoitus: Huumeet ovat läsnä Lestijokilaaksossa
Huumeiden kokeilu ja käyttö ovat edelleen yleistyneet, osoittaa THL:n syksyllä 2022 tekemä väestökysely. Lähes 30 prosenttia aikuisväestöstä on joskus elämänsä aikana kokeillut jotain huumetta, yleisimmin kannabista. Kannabista kokeilleiden väestöosuus on viisinkertaistunut vuoden 1992 kuudesta prosentista 29 prosenttiin vuonna 2022.
Seitsemän prosenttia raportoi kokeilleensa amfetamiinia joskus elämänsä aikana, ekstaasia kuusi ja kokaiinia viisi prosenttia väestöstä.
Yhä useampi 15–69-vuotias suomalainen on joskus elämänsä aikana kokeillut jotain huumetta. Nuorista 25–34-vuotiaista aikuisista lähes puolet on kokeillut huumeita, ikäryhmän miehistä yli puolet.
Nämä kaikki on kylmää faktaa. Sekin on tosiasia, että Lestijokilaakso ei ole tässäkään asiassa enää mikään lintukoto, päinvastoin. Kannuksessa, ja varmasti muuallakin, eriasteisten huumeiden, alkoholin ja lääkeaineiden sekakäytön huomaa jokainen, joka hivenen katsoo ympärilleen.
Vaaravyöhykkeessä ovat erityisesti yhä nuoremmat lapset, jotka liikkuvat sekakäyttäjien seassa. Osa saattaa jopa ihannoida näitä henkilöitä. Huumediilerit tietysti toivovat lasten ja nuorten aloittavan ensin kaljoittelulla ja siitä etenevän kohti kovempia aineita. Katukaupasta hankittujen päihteiden todelliset vaikuttavat aineet voivat olla aivan muuta kuin mitä niiden välittäjä on kertonut.
Poliisi tiedotti vasta, että Pohjanmaalle on salakuljetettu noin 35 000 Ksalol-tablettia ja yli 500 grammaa kannabista. Tapaukseen liittyy yhteensä 12 epäiltyä. Laineet ulottuvat Kokkolaan ja todennäköisesti myös Kannukseen ja Toholammille.
Huumeiden käyttö on aina inhimillinen tragedia. Osalle huumeet voivat tuoda hetkellistä helpotusta arkeen mutta hyvin pian ne koukuttavat ja ongelmat kasautuvat. Mielenterveys ja elämänhallinta alkavat horjua sekä yliannostuksen eli kuoleman riski kasvaa.
Joni Mäki-Petäjä